4 Şubat 2025

Güncel Havza Haberleri ve Son Dakika Gelişmeleri

Ekonomi, spor, teknoloji, magazin ve Genel Havza haberleriyle gündemi anında yakalayın!

TMSF ve Devlet Denetleme Kurulu’na olağanüstü yetkiler veren kanun, yürürlüğe girdi: Belediye başkanları görevden uzaklaştırılacak mı? Kayyım yetkileri neler?

TMSF ve Devlet Denetleme Kurulu’na olağanüstü yetkiler veren kanun, yürürlüğe girdi: Belediye başkanları görevden uzaklaştırılacak mı? Kayyım yetkileri neler?

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’NUN  (TMSF) yetkilerini artıran yasal düzenleme 30 Ocak Perşembe günü TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun, bu gece Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Torba yasa içinde yer alan yeni düzenleme, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olan DDK’ya her kademedeki kamu görevlisini görevden uzaklaştırma yetkisi veriyor.

Kanun, DDK üyesi veya denetçilerine, her türlü ve kademedeki kamu görevlilerini görevden uzaklaştırma yetkisi veriyor.

Yasadaki düzenlemeler şöyle:

“İlgili Kurul üyesi veya denetçi;

a) Denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan,

b) Görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı anlaşılan,

c) Suç delillerini karartacağı anlaşılan,

ç) Kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen, her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilir, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında bu tedbiri uygulayabilir.

Görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin gerekçeli yazı, görevden uzaklaştırılanın atamaya yetkili amirine, Kurul Başkanına ve diğer ilgililere bildirilir.”

CHP’li Erdoğan Toprak: TMSF’ye ve Devlet Denetleme Kurulu’na verilen olağanüstü yetkiler, kamu ve özel sektörü tümüyle teslim alma operasyonudur

TMSF yetkisi ne?

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Devlet Denetleme Kurulu ve TMSF’NİN TBMM’den geçirilen torba yasayla olağanüstü yetkilerle donatıldığını belirterek, şunları söyledi:

“TMSF’ye ve Devlet Denetleme Kurulu’na verilen olağanüstü yetkiler, kamu ve özel sektörü tümüyle teslim alma operasyonudur. Kamu kurumları, belediyeler, STK’larda görevden alma, özel şirketlerde yönetime para ve mal varlığına el koyup kayyum atama yetkisi verilen 2 kurum, iktidarın yeni silahına dönüşüyor. Mesnetsiz suç isnatları, delilsiz ithamlar, gözaltılar, tutuklamalar, siyasi talimatlı soruşturmalarla yargı üzerinden yürütülen siyaseti dizayn planları, iktidarın beklentilerini karşılayamamış olmalı ki, planın kapsama alanı DDK ve TMSF memurlarına verilen olağanüstü yetkilerle daha da genişletiliyor. İktidara mesafeli özel sektör ve şirketlere de ‘şüphe’ gerekçesiyle TMSF üzerinden ‘mallarına, paralarına, varlıklarına el koyma’ tehdidiyle biat mesajı iletiliyor.”

DDK düzenlemesi neden gündem geldi?

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Başkanlık sistemine geçilmesinin ardından, Anayasa’nın 108. Maddesinde yapılan değişiklikle, DDK cumhurbaşkanına bağlandı, başkan ve üyelerinin de cumhurbaşkanı tarafından atanması öngörüldü.

Bu çerçevede 15 Temmuz 2018’de DDK’nın görev ve yetkilerini düzenleyen 5 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) çıkarıldı.

Kararnamede, Kurul’a her rütbe ve kademedeki kamu görevlileri görevden uzaklaştırma yetkisi de tanındı.

Ancak Anayasa Mahkemesi, görevden uzaklaştırma yetkisini de içeren CBK’nın bazı maddelerini iptal etti.

AYM, bu düzenlemelerin Anayasa’da öngörülmediği görüşüne yer verdi.

AKP, 10 Ocak’ta TBMM Genel Kurulu’na sunduğu torba yasaya DDK düzenlemesini de koydu.

AKP’nin yasa teklifinde, düzenlemeye gerekçe olarak “AYM’nin iptal gerekçesiyle uyumlu olması açısından, “görevden uzaklaştırma” tedbirinin memurlar ve diğer kamu görevlilerini kapsayacak şekilde düzenlenmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Denetleme Kurulu’nun yeni yetkileri arasında kayyım atamak var mı, belediye başkanlarını etkiler mi?

Belediye başkanları da görevden uzaklaştırılabilir mi?

Hukukçu Ersan Şen, 31 Ocak’ta kişisel bloğunda yer alan makalesinde bu konuya değindi.

Şen, Meclis’ten geçen düzenlemede, “görevden uzaklaştırılanın atamaya yetkili amirine, kurul başkanına veya diğer ilgililere bildirileceği” hükmüne dikkat çekti.

Şen “Dolayısıyla madde kapsamının, atama yolu ile görev yapan kişileri kapsadığı, seçilme yoluyla görev yapanlara uygulanamayacağı sonucuna varılabilir” yorumunu yaptı.

Ancak Şen, DDK’nın zaten çok olan yetkilerine dikkat çekerek, hukuk güvenliği sorunu yaratabileceği, ayrıca keyfi uygulamaların önünü açabileceği uyarısında bulundu.

CHP’li Günaydın ise “belediye başkanlarını kapsayıp kapsamayacağı” konusunda farklı hukuki görüşler olabileceğini, ancak, “kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen” ifadesinin belediye başkanlarını da kapsayabileceğini söyledi.

Tezcan: Cumhurbaşkanı Devlet Denetleme Kurulu’na bütün kamu görevlilerine görevden el çektirebilme yetkisini verecek

Muhalefet neden itiraz ediyor?

Başta CHP olmak üzere muhalefet partileri, DDK’ya her kademe ve rütbedeki “kamu görevlisi” ile ilgili yapacağı denetimlerde “görevden uzaklaştırma” yetkisine sahip olacağını ve bunun keyfi uygulamalara yol açabileceğini savunuyor.

Belediye başkanlarının seçilmiş olmakla birlikte “kamu görevlisi” olduğu, bu nedenle DDK’nın yargı yerine geçerek, keyfi görevden uzaklaştırma yetkisini kullanabileceği savunuluyor.

BBC Türkçe’ye konuşan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İçişleri Bakanlığı’nın belediyelere zaten kayyum atama veya görevden uzaklaştırma yetkisi olduğunu anımsattı.

Günaydın, İçişleri Bakanlığı’nın bu yetkisini “soruşturma ve kovuşturma başlatılması” koşuluyla kullanabildiğine dikkat çekerek, DDK’ya verilen bu yetkiyle tüm yargı organları devre dışı bırakılarak, kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılmasının yolunun açıldığını söyledi.

 


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…